زمان مطالعه: 14 دقیقه
منبع: مجله هلکترون
سیم و کابل برق اصلیترین جزء در فرایند ساختمانسازی است. برای نصب تجهیزات الکتریکی نیز سیمکشی ساختمان اصلیترین جزء است. بدون وجود سیم و کابل برق امکان دسترسی به جریان الکتریکی وجود ندارد. سیمکشی برق ساختمانها نیازمند دانش افراد متخصص و باتجربه است. سیمکشی باید به نحو درست و اصولی انجام شود. ممکن است شما به دلایل مختلف اقدام به تعویض سیمکشی ساختمان خود کنید. در این مقاله میخواهیم نحوه تعویض سیمکشی ساختمان را به شما آموزش دهیم تا بتوانید بهصورت صحیح و کاملاً امن این کار را انجام دهید.
متصلشدن یک ساختمان به سیستم برق شهری به کمک سیمکشی ساختمان انجام میشود. در ابتدا باید به بررسی این موضوع بپردازیم که نحوه قرارگرفتن اجزاء در مدار الکتریکی به چه صورتی است. کاربردیترین سیمکشی برق از نوع موازی و سری است. در ادامه به شرح مختصری از این دو نوع سیمکشی میپردازیم.
اصلیترین نکته در سیمکشی سری این است که در صورت قطعی جریان برق یک دستگاه، سایر دستگاههای متصل نیز از کار میافتند. در این مدل از سیمکشی، جریان برق از یک دستگاه به دستگاه بعدی بهصورت متوالی عبور میکند.
این روش متداولترین روش سیم کشی مخصوصا در سیم کشی لامپها است. بزرگترین مزیت سیمکشی موازی نسبت به سیمکشی سری در قطعنشدن برق از سایر دستگاهها است. در این مدل از سیمکشی دستگاههای متفاوت بهصورت مستقل از یکدیگر به منبع تغذیه متصل هستند.
بهطورکلی دو نوع روش اصلی برای سیمکشی ساختمان وجود دارد. سیمکشی ساختمان عامل مهمی در امنیت سازه است. سعی کنید از سیم و کابلهای باکیفیتی استفاده کنید. قیمت سیم برق ساختمان باتوجهبه عوامل مختلفی مانند برند تولیدی، مواد اولیه، دوام و ماندگاری و… متفاوت است. در ادامه ما به معرفی دو روش کلی سیمکشی که در هنگام تعویض سیمکشی ساختمان باید بدانید میپردازیم:
در سیمکشی روکار سیمها در امتداد سطح دیوارها، سقف و کف با استفاده از داکت، ترانک، لوله یا سایر روشهای محافظت نصب میشوند. این روش اغلب در ساختمانهای قدیمی یا در جایی که دسترسی به دیوارها دشوار است استفاده میشود. سیمکشی روکار هزینه ارزانتری دارد و مقرونبهصرفه است. اما به زیبایی محیط آسیب میرساند به همین دلیل معمولاً در این روش از داکت یا ترانک استفاده میشود.
سیمکشی توکار متداولترین روش سیمکشی در ساختمانهای تازهساز است؛ زیرا ظاهری تمیز و مرتب ایجاد میکند. در این روش، سیمها از داخل دیوارها، سقف و کف عبور داده میشوند. سیمکشی توکار نه تنها گرانتر از سیمکشی روکار است. بلکه برای تعویض سیمکشی ساختمان دسترسی به سیم و کابلها دشوارتر است.
سه روش کلی برای انجام سیمکشی توکار وجود دارد:
با استفاده از این روش تمام سیمها را به تابلوی توزیع یا جعبهفیوز وصل کرده و از این نقطه سیمها به یکدیگر متصل میشوند.
در این روش برای اتصال جریان الکتریکی قوطی پریز در نقاط مختلف قرار داده میشود و از این طریق سیمها به هم متصل میشوند.
در روش سیمکشی با جعبهتقسیم، سیمها را از جعبهفیوز به جعبهتقسیم متصل میکنیم. بعد از انجام این کار سیمکشی را به نقاط مختلف انجام میدهیم.
اکنون که با انواع سیمکشی و روشهای مختلف سیمکشی برق آشنا شدید؛ میخواهیم نحوه تعویض سیمکشی ساختمان را به شما آموزش دهیم. تعویض سیمکشی ساختمان نیازمند دانش و تخصص است. درصورتیکه شما فرد متخصصی در این زمینه نیستید پیشنهاد میکنیم با کنارگذاشتن هزینه تعویض سیمکشی ساختمان این کار را به نحو اصولی انجام دهید. سیمکشی ساختمان مطابق با مراحل زیر انجام میشود:
زمانی که قصد تغییر مسیر سیمکشی یا اضافه کردن سیم و کابل جدید را داشته باشیم اقدام به طراحی نقشه سیمکشی جدید میکنیم. توجه کنید که در طراحی نقشه محل نصب کلید و پریزها و مسیرعبور سیمهای برق را دقیقا مشخص کنید.
در ادامه تعویض سیم کشی ساختمان دو روش توکار و روکار برای سیمکشی برق ساختمان وجود دارد. در این مرحله شما تعیین میکنید که کدام روش برای شما کاربردیتر است. در تعویض سیمکشی توکار بهترین کار هدایت سیمها به همان روش توکار است. سیمکشی توکار دو مزیت اصلی دارد:
این در حالی است که تغییر سیمکشی روکار به توکار دقیقا برعکس است.
در لولهگذاری از روش روکار به توکار چنانچه ساختمان دارای سقف کاذب باشد باید لولهگذاری را از سقف انجام دهید. این در حالی است که اگر ساختمان محیط مرطوب و سقف کاذب ندارد بهتر است که لولهگذاری از کف انجام شود.
در انتخاب هرکدام از این روشها باید کندهکاری از سمت کنتور برق انجام شود و با انجام شیارزنی روی دیوار و سپس نصب لولهها در شیار برق به قوطی برق اتصال را انجام دهید.
این مرحله اصلیترین بخش در فرایند تعویض سیم ساختمان است. برای تعویض سیمکشی توکار در ساختمان ابتدا با قطع کنتور برق و سپس قطع فیوز مینیاتوری از جعبه فیوز اتصال تمام مدارهای برق ساختمان را قطع کنید. سپس با آزاد کردن اتصال سرسیم از کلید و پریز به آسانی آن را از داخل قوطی کلید و پریز بیرون بکشید.
در سیمکشی ساختمان به روش روکار با قطع کردن کنتور برق روکش روی داکتها را باز میکنیم. با انجام دادن این کار به آسانی میتوان هر مدار سیمکشی در ساختمان را از کنتور تا محل مصرفی در ساختمان باز کرد.
در روش روکار با عبور دادن سیمها از فیوز مخصوص هر مدار آنها را به مسیری که داکتکشی انجام شده به سمت کلید برق، پریز و… هدایت میکنیم. عبور سیمها در روش توکار با استفاده از فنر است. در این روش با اتصال سیم برق به فنر آن را به داخل لوله برق هدایت میکنیم. سپس با بیرون آمدن طرف دیگر فنر از داخل قوطی برق سیمها درون لوله قرار میگیرند. و در آخر با اتصال سیمها به داخل جعبه فیوز و اتصال طرف دیگر سیم به کلید، پریز و… کار به اتمام میرسد.
حالا که تمام مراحل به ترتیب آموزش داده شد شما باید این را بدانید که در تعویض سیمکشی ساختمان از سیم و کابل برق باکیفیت استفاده کنید. قیمت سیم برق ساختمان را بهصورت به روز میتوانید از طریق وبسایت ما استعلام بگیرید. ممکن است که هزینه تعویض سیمکشی ساختمان زیاد باشد؛ اما برای حفظ ایمنی باید پرداخت شود.
بیشتر بدانید:
برای سیمکشی ساختمان به ابزارهای مختلفی نیاز دارید. این ابزارها شامل:
توجه داشته باشید که لیست فوق فقط شامل برخی از ابزارهای ضروری و رایج برای سیمکشی ساختمان است. در نتیجه با توجه به نوع کار و شرایط ممکن است به ابزارهای دیگری هم نیاز داشته باشید. نکته مهم دیگری که باید در رابطه با وسایل رعایت شود، اطمینان از سالم بودن آنها قبل از شروع کار است. همیشه قبل از مناسببودن ابزارها مطمئن شوید.
در تعویض سیمکشی ساختمان رعایت نکات امنیتی مهم است. در صورت رعایتنکردن این نکات خطرات جدی از لحاظ مالی و جانی ایجاد میشود. رایجترین اشتباهات در تعویض سیمکشی ساختمان شامل:
برای جلوگیری از صدمه دیدن اتصالات قطع جریان الکتریکی باید سیم و کابلها را با استفاده از گیره محکم کنید.
جعبه اتصالات از سیمها در برابر عوامل محیطی مختلف محافظت میکند. برای جلوگیری از جرقه زدگی، ذوبشدن سیمها و… باید سیمها را در جعبه اتصالات قرار دهیم.
تعویض سیمکشی ساختمان باید توسط افراد متخصص انجام شود. این کار پیچیده و خطرناکی است که نیازمند دانش و تجربه است. برخی به دلیل پرداختنکردن هزینه تعویض سیمکشی این کار را بدون دانش و آگاهی انجام میدهند و متحمل خسارات جانی و مالی بسیاری میشوند.
رنگ روکش هر سیم وظیفه آن را برای ما مشخص میکند. سیمهای تک رشته شامل سه دستهبندی سیم فاز، نول و ارت است. رنگبندی سیمها شامل:
رعایت استاندارد رنگبندی سیمها نقش مهمی در حفظ ایمنی و تشخیص اختلال در عملکرد سیستم دارد.
سایز سیم و کابل برق باید متناسب با محیط مورد استفاده باشد. در صورت عدم رعایت سایز سیم و کابل مشکلاتی مانند افت ولتاژ، کاهش جریان، آتشسوزی و… رخ میدهد. مصرفکنندگان باید به سایز سیم و کابل توجه کنند. سایز کابل معمولا به وسیله عدد روی کابل مشخص میشود. این عدد مشخص میکند که سطح مقطع کابل و تعداد رشتههای کابل چقدر است.
اولین عدد از سمت چپ نشاندهنده تعداد رشتههای هادی کابل و عدد بعد از آن مقطع کابل در سیم برق را مشخص میکند.
تا اینجا به شما در مورد تعویض سیمکشی ساختمان آموزش دادیم. حالا باید این مسئله را بیان کنیم که به چه دلایلی افراد هزینههای تعویض سیمکشی را متحمل میشوند. رایجترین دلایل شامل:
جلوگیری از دزدی در سیم کشی برق ساختمان
در این مقاله شما را با انواع سیمکشی برق، نحوه تعویض سیمکشی ساختمان، اشتباهات رایج در سیمکشی و… آشنا کردیم. دقت کنید همان اندازه که دانش یک فرد متخصص مهم است نیاز به مواد اولیه مرغوب و باکیفیت نیز اهمیت دارد.
مجموعه ما از یک تیم پشتیبانی قوی تشکیل شده است که در هر زمانی آماده پاسخگویی به سوالات شما مشتریان عزیز است. برای خرید سیم و کابل برق باکیفیت و سایر وسایل الکتریکی موردنیاز فقط کافی است وارد وبسایت هلکترون شوید.
دفتر فروشگاه هلكترون
كارشناس فروش (تماس)
كارشناس فروش (واتساپ)
مشتریان محترم می توانند درخواست های خود را از طريق كارشناسان فروش هلكترون پيگيری كنند.