زمان مطالعه: 8 دقیقه
منبع: مجله هلکترون
تجهیزات برقی نظیر سیم و کابل برق و سایر تجهیزات شامل طیف گستردهای از محصولات هستند که هر یک از آنها کاربرد خاص خود را دارند. یکی از این تجهیزات کنتاکتور است که برای تغییر مدار الکتریکی مورد استفاده قرار میگیرد. برای اینکه بتوانید محصولی متناسب با نیاز خود بخرید، لازم است بدانید انواع این وسیله الکتریکی و کاربرد دقیق آن چیست؟ همچنین آشنایی با انواع فاز کنتاکتور و تفاوت آنها با هم حائز اهمیت است.
انواع کنتاکتورها همگی برای تغییر مدار الکتریکی استفاده میشوند. این وسیله الکتریکی میتواند سیگنال دریافت کند و بازگرداند و نهایتا سیگنال را به انواع خاصی از رله تبدیل نماید. کنتاکتورها در صورتیکه به درستی انتخاب شوند عملکرد فوقالعادهای داشته و از ویژگیهای عالی نیز برخوردارند. همانطورکه ذکر شد کنتاکتور دارای انواع مختلف و گسترده است که بر اساس مدل، کاربرد، تعداد فاز و نحوه نصب طبقهبندی میشود. با خرید این وسیله الکتریکی از هلکترون میتوانید از اورجینال بودن و کیفیت کالا آسوده خاطر شده و خدمات و پشتیبانی مناسبی نیز دریافت نمایید.
کنتاکتور کلید کنترلشونده الکتریکی است. کنتاکتور برای کلید زنی یک مدار قدرت استفاده میشود و تا حد زیادی به رله شباهت دارد. البته کنتاکتور برخلاف رله برای آمپر بالا کاربردی است؛ اما سرعت قطع و وصل آن نسبت به رله پایینتر است. از جمله موارد استفاده این تجهیزات میتوان به کنترل الکتروموتورها، بانکهای خازنی، مدارات روشنایی و دیگر تجهیزات الکتریکی اشاره کرد. به طور کلی اجزای تشکیلدهنده این کلید الکترومغناطیسی با در نظر گرفتن کارکرد آنها شامل سه ترمینال قدرت ورودی و سه ترمینال قدرت خروجی، دو ورودی تغذیه بوبین، و حداقل دو ترمینال برای کنتاکت باز و دو ترمینال برای کنتاکت بسته است.
کنتاکتور دارای ساختمان داخلی نیز بوده که از هستهای آهنی، دو قسمت به شکل E به همراه یک سیم پیچ، پلاتینهای ترمینالهای ورودی و خروجی و فنر تشکیل شده است. در واقع سیم پیچ در هسته آهنی ثابت و بخش دوم که به همراه فنر است، حرکت میکند. به علاوه کنتاکتور دارای تعدادی کنتاکت باز و بسته نیز است که جزئی جانبی به شمار میآیند و اغلب در بخش رویی یا کناری این وسیله قرار گرفتهاند.
کنتاکتها با بخش متحرک تماس دارند و هنگام اعمال بوبین کنتاکتور برق طی تشکیل میدان مغناطیسی در هسته ثابت هسته متحرک را به سمت خود جذب خواهد کرد. به این صورت کنتاکتها تغییر حالت میدهند. بدیهی است که با قطع جریان برق بوبین کنتاکتها به وضعیت ابتدایی باز میگردند. برای تهیه این وسیله و سایر تجهیزات برقی میتوانید به سایت مجموعه معتبر هلکترون مراجعه کرده و از قیمت کنتاکتور هیوندای و سایر مدلها و همچنین کیفیت عالی محصولات این مجموعه بهرهمند شوید.
کنتاکتورها شامل انواع مختلفی هستند و هریک ویژگیهای خاص خود را دارند. در ادامه انواع کنتاکتورها و ویژگیهای آنان را بررسی میکنیم.
یکی از مدلهای این وسیله الکتریکی کنتاکتورهای کوچک هستند که برای بار مقاومتی تا حداکثر 200 آمپر و بار موتوری تا نهایتا 5.5 کیلووات به کار میآیند. از این کنتاکتورها در ماشینهای کوچک و برخی لوازم آشپزخانههای صنعتی استفاده میشود و از ویژگیهای مثبت آنها نیز میتوان به قیمت مقرونبهصرفه اشاره کرد.
کنتاکتور قدرت یکی از دیگر مدلهای این وسیله است که توان تولید حدود 2000 آمپر را دارد. این مدل کنتاکتور اغلب برای روشن و خاموش کردن موتورها، ترانسفورماتورها و بخاریهای ظرفیت بالا کاربردی است.
کنتاکتور خازنی از دیگر مدلهای کلیدهای الکترومغناطیسی است. به طور خلاصه کنتاکتور خازنی قابلیت افزایش کارایی و عمر مفید تجهیزات مختلف را دارد و اصولا برای تغییر جریان بانک خازنی کاربردی است.
کنتاکتورهای روشنایی بخشی جداییناپذیر در یک سیستم روشنایی هستند. این ابزارهای پرکاربرد به منظور قطع و وصل کردن جریان برق مورد استفاده قرار خواهند گرفت. این مدل از کنتاکتور به طور عمده در پارکینگها، فروشگاهها، بیمارستانها و این چنین مراکز عمومی مورد استفاده قرار میگیرند.
کنتاکتورهای حالت جامد نیز وجود دارند که نسبت به انواع معمولی سرعت بسیار بیشتری در قطع و وصل کردن جریان برق دارند. با توجه به این ویژگی این مدل کنتاکتورها میتوانند در شرایط سخت بهتر عمل کنند. از کنتاکتور حالت جامد در هیترها، ترانسفورماتور و شیرهای برقی استفاده میشود.
در نهایت کنتاکتورهای رکابی مدلی اختصاص یافته برای جریانهای AC و DC هستند. این مدل کنداکتور نه تنها برای کلید زنی بلکه برای کنترل قوسهای زیاد الکتریکی نیز کاربردی است. این کنتاکتورها اغلب در صنعت آهن و فولاد، تجهیزات بالابرنده و… مورد استفاده قرار میگیرند.
فاز کنتاکتور از مواردی است که با توجه به آن این وسیله الکتریکی دستهبندی میشود. در واقع این وسیله با توجه به فاز کنتاکتور شامل دو مدل تک فاز و سه فاز میشود. با یک تعریف ساده میتوان گفت که کنتاکتورهای سه فاز ترمینال قدرت ورودی و خروجی آنها سه تایی است. از طرفی کنتاکتورهای تک فاز که به کنتاکتور بیصدا نیز معروفاند، شبیه کلیدهای مینیاتوری بوده و فضای کمی اشغال میکنند. همچنین حداکثر محدوده جریانی کنتاکتورهای تک فاز 63 آمپر است. اصلیترین تفاوت کنتاکتور تک فاز و دو فاز ولتاژی است که تحمل میکنند. مدلهای تک فاز و سه فاز این کلیدهای الکترومغناطیسی که از اجزای ضروری در سیستمهای الکتریکی هستند، دارای تفاوتهای متعددی بوده که عبارتند از:
منبع تغذیه که در انواع تک فاز برای کاربریهای مسکونی و تجاری کوچک و در سه فاز برای مراکز صنعتی با توان بالاتر طراحی شده است.
راهاندازی موتور که مشخصا انواع سه فاز میتوانند موتورهای قدرتمند ماشینآلات صنعتی را راه بیندازند.
وجود طیف گستردهای از تجهیزات برقی میتواند افراد را هنگام خرید این تجهیزات سردرگم کند. به همین دلیل است که آشنایی با انواع مختلف تجهیزات برقی، کاربرد و همچنین بررسی تفاوتهای آنها با یکدیگر حائز اهمیت است. یکی از تجهیزات پرکاربرد الکتریکی کنتاکتورها هستند که در مطالب فوق به بررسی کامل این کلیدهای الکترومغناطیسی پرداختیم. کنتاکتورها شامل انواع مختلفی هستند که یکی از طبقهبندیها بر اساس فاز کنتاکتور صورت گرفته است. برای خرید با کیفیتترین کنتاکتورها میتوانید از طریق مجموعه معتبر و با سابقهای همچون هلکترون اقدام نمایید. در هلکترون میتوانید علاوهبر بهرهمندی از قیمت مناسب و کیفیت کم بینظیر، از پشتیبانی و پیگیری سریع و عالی نیز بهرهمند شوید.
دفتر فروشگاه هلكترون
كارشناس فروش (تماس)
كارشناس فروش (واتساپ)
مشتریان محترم می توانند درخواست های خود را از طريق كارشناسان فروش هلكترون پيگيری كنند.